gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Καθαρισμός καμινάδας τζακιού.

Μικροκατασκευές και μερεμέτια

Καθαρισμός καμινάδας τζακιού.

εικόνα άρθρου

Ο καθαρισμός της καμινάδας των τζακιών είναι μια εργασία που γινόταν από πολύ παλιά μιας και τα τζάκια είναι πηγή θέρμανσης εδώ και πολλούς αιώνες.
Όταν μιλάμε για καθαρισμό καμινάδας εννοούμε τη απομάκρυνση των κατάλοιπων της καύσης που έχουν επικαθήσει στα τοιχώματά της, επαναφέροντάς την στην αρχική της κατάσταση.

Παλαιότερα οι άνθρωποι ήξεραν ότι κάθε χρόνο στο τελείωμα του χειμώνα, έπρεπε να καθαρίσουν την καμινάδα από την καπνιά που είχε μαζευτεί , ώστε το τζάκι αφ’ ενός να μην μυρίζει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αφ΄ ετέρου να είναι έτοιμο να τους ζεστάνει χωρίς προβλήματα και τον επόμενο χειμώνα.
Παλαιότερα τα σπίτια ήταν χαμηλά και η πρόσβαση στο πάνω μέρος της καμινάδας ήταν εύκολη. Οι καμινάδες απ’ την άλλη ήταν χτισμένες από πέτρα, με χοντρά και ανθεκτικά τοιχώματα και ξεκινούσαν κατευθείαν απ’ την εστία. Για να απομακρύνουν την καπνιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές (κλαδιά, τσουβάλια, βαρίδια με βούρτσες κ.λ.π.) Επίσης γνώριζαν καλά ότι η πίσσα (κρεόζοτο), που έμενε κολλημένη στα τοιχώματα ακόμα και μετά τον καθαρισμό, ήταν αιτία για ανεπιθύμητη φωτιά στην καμινάδα και έπρεπε να απομακρυνθεί. Έβαζαν λοιπόν οι ίδιοι ελεγχόμενη φωτιά στην καμινάδα και έπειτα απομάκρυναν εύκολα την καμένη πίσσα. Μετά (παραδοσιακά) ακολουθούσε το βάψιμο του σπιτιού… Ήταν μια διαδικασία που έκαναν σχολαστικά κάθε χρόνο μόλις τελείωνε η περίοδος λειτουργίας του τζακιού (τέλος της άνοιξης).

εικόνα άρθρου

Σήμερα οι άνθρωποι αγνοούν ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού. Πιστεύουν ότι συντήρηση χρειάζονται μόνο τα μηχανήματα και οι συσκευές που έχουν μηχανικά μέρη ( καυστήρες - ανελκυστήρες κλπ. ).
Όσοι παρ’ όλα αυτά (είτε λόγω παράδοσης από τους παππούδες και τους γονείς τους, είτε από ανάγκη γιατί το τζάκι δεν τραβάει , καπνίζει κλπ. ) γνωρίζουν πως πρέπει και θέλουν να καθαρίζουν την καμινάδα του τζακιού, έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της σύγχρονης δόμησης.
Σήμερα τα σπίτια είναι ψηλότερα και η πρόσβαση στο πάνω μέρος της καμινάδας είναι πολλές φορές δύσκολη και επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στη σκεπή (σπασμένα κεραμίδια). Οι καμινάδες εξάλλου είναι κατασκευασμένες από λεπτά και πολλές φορές ευπαθή υλικά, είναι τοποθετημένες συνήθως κολλητά στον τοίχο για οικονομία χώρου, περνούν από άλλα δωμάτια ή και διαμερίσματα και συνδέονται με το τζάκι με εύκαμπτο αγωγό ο οποίος πολλές φορές σχηματίζει γωνίες μέχρι και 45ο. Ο καθαρισμός με τις μεθόδους του παρελθόντος μερικές φορές δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί όχι μόνο αφήνει τις γωνίες ακαθάριστες αλλά συχνά σκαλώνουν εκεί κομμάτια καπνιάς με αποτέλεσμα να την βουλώνουν περισσότερο.
Σήμερα δεν μπορεί να βάλει κανείς ελεγχόμενη φωτιά στην καμινάδα για ν’ απομακρύνει την πίσσα, γιατί τα δομικά υλικά δεν αντέχουν και η ζημιά από τη φωτιά θα είναι σίγουρη. Γι’ αυτό και όσοι καθαρίζουν, κάνουν μόνο μηχανικό καθαρισμό της καμινάδας (βούρτσισμα).

εικόνα άρθρου

• Γιατί το τζάκι μου μυρίζει και καπνίζει;

Ο καπνός από τα ξύλα που καίγονται έρχεται σε επαφή με τον θόλο και τα τοιχώματα της καμινάδας. Δημιουργούνται αποθέσεις καπνιάς στην καμινάδα και το τζάκι μυρίζει.
Η σταδιακή συσσώρευση των αποθέσεων αυτών κάνει την επιφάνεια της καμινάδας άγρια, μικραίνει την διατομή της, εμποδίζοντας τον σωστό ελκυσμό του καπνού και έχει σαν αποτέλεσμα το τζάκι να καπνίζει.

• Τι συμβαίνει όταν η καμινάδα αρπάξει φωτιά;

Όταν το κρεόζοτο στην καμινάδα πάρει φωτιά, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές. Πολλές φορές ξεπερνούν τους 1500ο Κελσίου αποδυναμώνοντας τα δομικά υλικά της καμινάδας τα οποία δεν αντέχουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Εξάλλου το κρεόζοτο όταν καίγεται, διογκώνεται απότομα, ασκεί πιέσεις στα ήδη καταπονημένα τοιχώματα της καμινάδας (απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες) και προκαλεί ρωγμές και σπασίματα, από τα οποία βρίσκουν διέξοδο οι φλόγες και οι καπνοί.
H φωτιά στην καμινάδα, ακόμα κι αν δεν επεκταθεί στο σπίτι, προκαλεί ζημιές, το κόστος επισκευής των οποίων μπορεί να είναι πολύ υψηλό!

Στην Πράξη

Παρακάτω παρουσιάζεται η όλη διαδικασία καθαρισμού μιας καμινάδας- τζακιού, για να ξέρετε τι συμβαίνει στην καμινάδα/τζάκι σας με απλά λόγια.

Εργαλεία:

εικόνα άρθρου


Σε τι χρησιμεύουν τα παραπάνω εργαλεία.

1) Το σχοινί χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό της καμινάδας από την πάνω μεριά.

2) Οι ατσαλίνες είναι από εύκαμπτο υλικό (υπάρχουν σε διάφορα μήκη) οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του τζακιού και από την καμινάδα αν χρειαστεί.

3) Οι βούρτσες χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της καμινάδας/τζακιού από πάνω και από κάτω και χωρίζονται ως εξής:

εικόνα άρθρου

• Οι μεταλλικές βούρτσες χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν της καμινάδες οι οποίες είναι κτιστές.

• Οι πλαστικές βούρτσες χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν της καμινάδες οι οποίες είναι μεταλλικές. (διότι αν βάζαμε τις μεταλλικές βούρτσες θα γδέρναμε και θα χαλούσαμε την μεταλλική καμινάδα).

4) Οι κρίκοι χρειάζονται για να δένουν το βαρίδιο ακριβώς κάτω από την βούρτσα (για να υπάρχει το κατάλληλο βάρος που χρειάζεται για να κατεβεί η βούρτσα προς τα κάτω από την καμινάδα), στην περίπτωση που δεν μπορεί η βούρτσα να περάσει από την καμινάδα (λόγω μεγάλης συσσώρευσης στάχτης και καπνού στα τοιχώματα της καμινάδας), τότε χρησιμοποιούμε της ατσαλίνες.

5) Το βαρίδιο χρησιμοποιείτε για να δίνει το κατάλληλο βάρος στη βούρτσα για να μπορεί να κατεβεί από την καμινάδα.

6) Η σκούπα χρειάζεται για να μαζέψει τα υπολείμματα από το τζάκι και τα τοιχώματα του τζακιού και είναι ειδική διότι μπορεί να τραβήξει και κάρβουνα ή κομμάτια τα οποία είναι ακόμα ενεργά.

7) Τα εργαλεία διαφόρων ειδών (κατσαβίδι, πένσες, σφυρί. γαλλικά κλειδιά, κ.ά.) χρειάζονται για να μπορεί να αφαιρεθεί κάποιο μέρος της καμινάδας ή κάποιο σημείο του τζακιού που μπορεί να έχει κολλήσει κάτι και να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

8) Η μάσκα υπάρχει για λόγους υγιεινής, διότι η στάχτη είναι πολύ βλαβερή για τον οργανισμό όταν εισπνέεται.

9) Ο φακός χρειάζεται για να μπορούμε να δούμε καλύτερα μέσα στην καμινάδα.


Προετοιμασία καθαρισμού:

• Ελέγχουμε με ένα φακό στο εσωτερικό της καμινάδας για να δούμε το μέγεθος του κρεόζοτου (γυαλάδας).

• Ελέγχουμε την καμινάδα για τυχόν ζώα (πουλιά, σκίουροι κ.ά.) τα οποία μπορεί να έχουν φωλιάσει κατά την περίοδο που δεν χρησιμοποιούσαμε το τζάκι.

• Πριν ανέβουμε επάνω για να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της καμινάδας, σκεπάζουμε πολύ καλά την εστία του τζακιού αλλά και μπροστά από το τζάκι , για να μην λερώσουμε κατά τον καθαρισμό τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το τζάκι.

• Ελέγχουμε το μέγεθος της καμινάδας κατά το μήκος και κατά το πλάτος για να ξέρουμε ποια βούρτσα καθαρισμού θα χρησιμοποιήσουμε και επίσης το μήκος για να ξέρουμε σε ποιο βάθος θα σταματήσουμε με το σχοινί για να μην προκαλέσουμε καμία ζημιά με το βαρίδιο κατά την κάθοδο.

• Βάζουμε την μάσκα στο πρόσωπό μας για να μην εισπνέουμε τα υπολείμματα της στάχτης τα οποία θα αιωρούνται κατά τον καθαρισμό.

εικόνα άρθρου

Καθαρισμός:

• Εφόσον βρήκαμε την κατάλληλη βούρτσα ανάλογα με την καμινάδα (στις χτιστές καμινάδες χρησιμοποιούμε τις μεταλλικές βούρτσες και για τις μεταλλικές καμινάδες χρησιμοποιούμε τις πλαστικές βούρτσες), δένουμε καλά στο σχοινί μας την βούρτσα και ακριβώς από κάτω βάζουμε το βαρίδιο για να υπάρχει το κατάλληλο βάρος για να τραβάει κάτω την βούρτσα. Έπειτα κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις (πάνω – κάτω) για να καθαρίσουμε τα τοιχώματα τα οποία έχουν το κρεόζοτο (γυαλάδα) και τη στάχτη κολλημένη επάνω τους.

• Μόλις καθαρίσουμε και ελέγξουμε ότι καθαρίστηκε σωστά η καμινάδα, τότε πάμε στην εστία του τζακιού και συνδέουμε την κατάλληλη βούρτσα με την ατσαλίνα όπου πραγματοποιούμε τον καθαρισμό από κάτω προς τα πάνω και κάτω από το ειδικό σεντόνι το οποίο έχουμε κολλήσει καλά γύρω από την εστία, για να φτάσουμε τα σημεία τα οποία δεν φτάνουν να καθαριστούν από την μεριά της καμινάδας.

• Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή τότε προσεκτικά αφαιρούμε το κρεόζοτο και τη στάχτη η οποία έπεσε κατά τον καθαρισμό στην εστία του τζακιού και καθαρίζουμε πολύ καλά και τα τοιχώματα του τζακιού τα οποία τα βάζουμε σε μία σακούλα.

• Όταν καθαριστεί καλά τότε χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα με την οποία μαζεύουμε τα υπολείμματα που μένουν τα οποία δεν μπορούν να μαζευτούν με το απλό σκουπάκι.

• Μόλις τελειώσει ο καθαρισμός αφαιρούμε το σεντόνι από την εστία του τζακιού μας αυτό ήταν, η καμινάδα και το τζάκι σας είναι πεντακάθαρο και έτοιμο για χρήση.


εικόνα άρθρου

Χρήσιμες συμβουλές.

Ελέγξτε αν το τζάκι σας διαθέτει ντάμπερ (=μεταλλική πλάκα που, κλείνοντάς την, απομονώνει την καμινάδα απο το τζάκι) και αν αυτό λειτουργεί κανονικά (κλείνει ερμητικά).

1. Φροντίστε να μην υπάρχουν κοντά στο τζάκι εύφλεκτα υλικά, και απομακρύνετε γύρω απο την καμινάδα κλαδιά δέντρων, ξύλα κ.λ.π
2. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε εσείς ή οι γείτονές σας ότι η καμινάδα σας έχει πάρει φωτιά :
• Μην πανικοβάλλεστε.
• Καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
• Απομακρύνετε τα άτομα που υπάρχουν στο σπίτι.
• Κλείστε το ντάμπερ (έτσι σταματάμε την παροχή αέρα-οξυγόνου στην καμινάδα και η φωτιά θα σβήσει).
• Απομακρύνετε τα αναμμένα ξύλα από το τζάκι, βγάλτε τα έξω και σβήστε τα με νερό.
• Εάν το τζάκι είναι κλειστού τύπου, κλείστε την πόρτα και την εισαγωγή του αέρα στο θάλαμο καύσης.
• Φροντίστε να έχετε πάντα σε ετοιμότητα έναν πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως.
• Αποφύγετε να ρίξετε νερό στο πυρωμένο τζάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του.
• Μη χρησιμοποιήσετε το τζάκι προτού ειδικευμένο συνεργείο καθαρίσει την καμινάδα και την ελέγξει για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί.

εικόνα άρθρου