gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Θέματα ακίνητης περιουσίας

Για την αγορά ακινήτου

Επιλέξτε τη περιοχή που θέλετε να αγοράσετε το ακίνητο. Προσδιορίστε το ύψος της τιμής που μπορείτε να πληρώσετε και κάνετε μία έρευνα αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή για να δείτε το μέσο όρο των τιμών που επικρατεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλές φορές η τιμή ενός ακινήτου παρουσιάζεται υψηλότερη από την πραγματική. Έχει αποδειχθεί στη καθημερινή πρακτική ότι οι πραγματικές ευκαιρίες είναι λιγοστές και σε περίπτωση που περιμένετε να βρείτε την μεγάλη ευκαιρία ίσως να μην μπορέσετε να βρείτε αυτό που θέλετε.

Για την πώληση σπιτιού.

Κάνετε μια έρευνα αγοράς στη περιοχή σας για να προσδιορίσετε την πιθανή αξία του σπιτιού σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αξία του σπιτιού σας όπως... Η ηλικία , κατάσταση του σπιτιού και σε τι όροφο βρίσκεται, Οι απαιτούμενες επισκευές, η τιμή που πουλήθηκαν πρόσφατα όμοια σπίτια στη περιοχή, η πιθανή ανάπτυξη, ανάπλαση της περιοχής, η αντικειμενική αξία, αν έχει άδεια οικοδομής ως κατοικία η όχι.

Ενοικίαση Ακινήτου

Συνήθως τα ακίνητα στο κέντρο κάθε πόλης, είναι παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με τα αντίστοιχα, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. Κάνετε έναν έλεγχο στην τοποθεσία του ακινήτου. Ελέγχετε δηλαδή τη γειτονιά και τι σας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη (εφόσον αναζητάτε φοιτητική κατοικία) κ.λπ.). Ελέγχετε προσεκτικά το ακίνητο για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες του. Εφόσον υπάρχουν, τις επισημαίνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις αποκαταστήσει πριν ξεκινήσετε τη διαμονή σας.

Τι αλλάζει με το ενεργειακό πιστοποιητικό

Τι αλλάζει από το 2016 Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους μεγαλώνουν από το 2016, καθώς: Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης . Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται (πρόβλεψη νόμου του 2013).

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια.

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις σε κτίρια.

Την θέσπιση φοροαπαλλαγών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων προβλέπει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βρίσκεται υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.