gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Ήπειρος - Ιωάννινα

Χρήσιμα Στοιχεία

Η Ήπειρος και η θέση της.

εικόνα άρθρου εικόνα άρθρου



Η Ήπειρος, περιφέρεια της Βορειο-δυτικής Ελλάδος έχει σαν φυσικά σύνορα με την Ιταλία το Ιόνιο και Αδριατικό πέλαγος. Η Ήπειρος, επομένως, μοιάζει σαν ένα προγεφύρωμα που αντικρίζει την Ιταλική χερσόνησο και το Δυτικό Κόσμο.



Εθνικές Οδοί, Αεροπορική και Θαλάσσια Προσέγγιση


Οι κυριότεροι οδικοί άξονες είναι:
  • Με αυτοκίνητο από την Αθήνα η απόσταση διανύεται σε περίπου 3,5 ώρες. [Ιονία οδός]
  • Με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη σε 3.5 ώρες. [Εγνατία Οδός]


Θαλάσσιες συγκοινωνίες


Η Ήπειρος εξυπηρετείται κυρίως από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι πιο σημαντικές συνδέσεις είναι με: ΜΠΡΙΝΤΙΖΙ, ΜΠΑΡΙ, ΑΝΚΟΝΑ. Ferry boats εκτελούν επίσης τουριστικές διαδρομές από και προς ΒΕΝΕΤΙΑ και λιμάνια της ΚΡΟΑΤΙΑΣ και του ΜΟΝΤΕΝΕΓΚΡΟ.

Αεροπορικές συγκοινωνίες


Η Ήπειρος εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και του Ακτίου. Υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση με τη Θεσσαλονίκη και κυρίως με την Αθήνα, από όπου κανείς χρησιμοποιεί το εθνικό αεροπορικό δίκτυο και οπωσδήποτε όλες τις διεθνείς και υπερατλαντικές πτήσεις.
Από το Άκτιο κατ' ευθείαν πτήσεις (charters), συνδέουν με Λονδίνο, Παρίσι, Κοπενχάγη και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι σε μια απόσταση 110 χλμ. από τα Ιωάννινα και η διαδρομή διαρκεί μιάμισυ περίπου ώρα. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων απέχει τέσσερα (4) χλμ. από το κέντρο της Πόλης, και γίνονται και από εκεί πλέον διεθνής πτήσεις.

Ntokimanter ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ







Νομός Ιωαννίνων


Γεωγραφική θέση:

Ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και συνορεύει με τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Τρικάλων, Άρτας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας. Η βόρεια πλευρά του είναι στα σύνορα με την Αλβανία.

εικόνα άρθρου

Τρόποι μετάβασης:


Με αεροπλάνο: Εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις εξυπηρετούνται στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες είναι:
  • Με αυτοκίνητο από την Αθήνα η απόσταση διανύεται σε περίπου 3,5 ώρες Διαδρομή : ΑΘΗΝΑ , ΠΑΤΡΑ , ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • Με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη σε 3.5 ώρες. Διαδρομή : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ [Εγνατία Οδός]
  • Με αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα σε Λιμάνι, 40 λεπτά. Διαδρομή : ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ [Εγνατία Οδός]


Περιοχές για επίσκεψη:


Ιωάννινα - Μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Δημοτικό), Κάστρο Ιτς Καλέ, Μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας, διατηρητέα Αρχοντικά Νησάκι λίμνης Παμβώτιδας - Μονή Στρατηγοπούλου, Μονή Φιλανθρωπινών Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων - Μουσείο «Βρέλλη» κέρινων ομοιωμάτων Μέτσοβο - Τεχνητή λίμνη Αώου, Αρχοντικό Τοσίτσα, Πινακοθήκη Αβέρωφ, Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα» Πίνδου Δωδώνη - Αρχαίο Θέατρο, Ιερό Μαντείου Κόνιτσα - Μονή Στομίου, Καπέσοβο, Γεφύρι, Μητρόπολη Κοσμά Αιτωλού Ζαγόρι - Υπαίθρια Στάνη Σαρακατσάνων.

Δραστηριότητες:


Ορειβασία στα Τζουμέρκα - επισκεφθείτε τη Μονή Κηπίνας κτισμένη μέσα στους βράχους Ιαματικά λουτρά και ατμόλουτρα στην Κόνιτσα Κωπηλασία και ψάρεμα στην Παμβώτιδα Αναρρίχηση στους «Πύργους της Αστράκας» στο Μικρό Πάπιγκο Rafting-καγιάκ στον Άραχθο, τον Αώο και το Βοϊδομάτη Παραπέντε στην Κόνιτσα Πεζοπορία από το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο ως τη Δρακόλιμνη Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου.

Ιδιαίτερες γεύσεις:


Χέλι και πέστροφα στο Νησί των Ιωαννίνων Κοντοσούβλι στη λαδόκολλα στο Μέτσοβο Χορτόπιτες και πίτες με ντόπιο τυρί στα Τζουμέρκα Πίτες από το Ζαγόρι και την Κόνιτσα.

Μη χάσετε:


Τη γιορτή Τσίπουρου το φθινόπωρο στα περισσότερα χωριά Ξενάγηση στο Κάστρο του Αλή Πασά που έως σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση Τη διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες με αυθεντικές αντίκες.

Τι να αγοράσετε:


Χειροποίητα ασημικά από τους ντόπιους τεχνίτες (κοσμήματα, σκεύη, διακοσμητικά) Κρασί από τη Ζίτσα Εμφιαλωμένο νερό από το Ζαγόρι Καπνιστό τυρί και ξυλόγλυπτα χειροτεχνήματα από το Μέτσοβο Τσίπουρο από τα Ζαγοροχώρια


Ιωάννινα


Συντεταγμένες: 39°40'00"N 20°51'00"E (Χάρτης)


Πληροφορίες

Γεωγραφικό διαμέρισμαΉπειρος
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Ηπείρου
ΝομόςΙωαννίνων
Αρ. δημ. διαμερισμάτων3
Επίσημος πληθυσμός111.740 (2011)
Υψόμετρο470 m
Ταχυδρομικός κώδικας45xxx
Τηλεφωνικός κωδικός26510

εικόνα άρθρου Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με 111.740 κατοίκους (2011). Η επίσημη ονομασία του ΟΤΑ είναι Δήμος Ιωαννιτών και συμπεριλαμβάνει τα γειτονικά χωριά. Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Η διάνοιξη της Εγνατίας οδού συνδέει οδικά τη δυτική με τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Στην πόλη υπάρχουν δύο νοσοκομεία (Το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη"). Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 17 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια, το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος. Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.


Αξιοθέατα και Μουσεία στα Ιωάννινα


εικόνα άρθρου Τα Ιωάννινα έχουν πλούτο αξιοθέατων και Μουσείων, με την επισήμανση, ότι λόγω της κυκλοφοριακής δυσχέρειας της πόλης και της χωροταξικής πολυδιάσπασης των αξιοθέατων, ο επισκέπτης δυσκολεύεται αρκετά να τα επισκεφθεί όλα. Τα πλέον αξιοσημείωτα αξιοθέατα είναι τα εξής:

• (1) Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία Λιθαρίτσια. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα και των 4 νομών της Ηπείρου. Ανακαινίσθηκε τα έτη 2008-2010 και έχει πλέον ποιοτική εργονομική διάταξη εκθεμάτων. Με την ίδρυση των νέων αρχαιολογικών Μουσείων Άρτας, Νικόπολης (Πρέβεζα) και Ηγουμενίτσας, τίθεται πλέον στο τραπέζι το ερώτημα της επιστροφής όλων των εκθεμάτων των άλλων Νομών, πλην αυτών του Νομού Ιωαννίνων. http://www.amio.gr/

• (2) Κάστρο Ιτς Καλέ: Περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και την αίθουσα έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας. Το Φετιχέ Τζαμί το έτος 2012 δεν είναι επισκέψιμο. Το όνομά του σημαίνει Τζαμί της Κατάκτησης και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού. Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο. Την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το 1795.

• (3) To Bυζαντινό Μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο που ανοικοδομήθηκε στα ερείπια του σεραγιού του Αλή -Πασά, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1870 από πυρκαγιά. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995 με σκοπό να διαφυλάξει τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, που χρονολογικά καλύπτουν την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Επίσης το Μουσείο, εκτός από την έκθεση των συλλογών του, αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο, αφού φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις κλπ. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά, ευρήματα από την Άρτα, κεραμικά, βιβλία, Χριστιανικές εικόνες και αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργεί κάθε Δευτέρα τις ώρες 12.00-19.00 και τις υπόλοιπες ημέρες 08.30-19.00. Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=16601

• (4) Τέμενος Ασλάν Πασά (έτος 1618). Σήμερα στεγάζει το τριπλό Δημοτικό Μουσείο. Ελληνικό Τμήμα, Εβραϊκό Τμήμα και Μουσουλμανικό τμήμα. Το Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Ιωαννίνων εντός του Κάστρου, που χτίστηκε το 1618 από τον Ασλάν πασά. Στο Μουσείο εκτίθενται τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχοΐας και άλλα, ενώ το έκθεμα που ξεχωρίζει είναι το Δαμασκηνό σπαθί του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης στον περίβολο του μουσείου σώζονται τάφοι επιφανών Τούρκων, καθώς επίσης και ο τάφος του Ασλάν πασά. Ακόμη έξω από το Μουσείο βρίσκονται κανόνια και μπάλες της εποχής εκείνης.
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινή περίοδος: Καθημερινές 08.00 - 15.00 Σάββατο - Κυριακή 09.00 - 15.00 Θερινή περίοδος: Ανοιχτό κάθε μέρα από 08.00 - 20.00.

εικόνα άρθρου • (5) Παύλου Βρέλλη 12 μόνο χλμ. από την πόλη το μοναδικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Eλληνικής Iστορίας.
http://www.vrellis.gr/

• (6) Το Μουσείο Φωτίου Ραπακούση: Βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα του Τεμένους Ασλάν Πασά, στη βορειοδυτική ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών, με αμοιβαία σχέση παραχώρησης μεταξύ αυτού και του συλλέκτη, φιλοξενεί τη συλλογή στους χώρους του, από το 2000. Το ενέταξε έτσι στο πολιτιστικό δυναμικό του και λειτουργεί σήμερα παράλληλα με το Δημοτικό Λαογραφικό & Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται μέσα στο Ασλάν Τζαμί. Ολόκληρη η συλλογή περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα, που κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Όπλα με τα εξαρτήματά τους, κοσμήματα του 18ου και του 19ου αιώνα, Διάφορα, Κεραμικά (ισλαμικής τέχνης, αγγειοπλαστικής τέχνης του ελληνικού χώρου, Τσανάκ Καλέ).
Ώρες λειτουργίας: 9.00 με 16.00
http://www.museumrapakousis.gr/

• (7) Οθωμανική Βιβλιοθήκη Πρόκειται για εγκαταλελειμμένο κτίριο μη επισκέψιμο. Μόνο εξωτερική φωτογράφιση.

• (8) Οικία Χουσείν Ματέι ή οικία Δεσπότη. Ομοίως μη επισκέψιμο, ερείπιο.

• (9) Οθωμανικό Τέμενος Βελή Πασά

• (10) Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου

• (11) Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων εικόνα άρθρου

• (12) Η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων στεγάζεται από το 2000 στο νεοκλασικό κτίριο Πυρσινέλα, το οποίο κτίστηκε το 1890. Ο Βασίλειος Πυρσινέλλας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων, διέθεσε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του το 1958 στο δήμο Ιωαννιτών. Το 1960 δημιουργήθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα, που κατ' αρχάς λειτούργησε στο κτίριο Μελά μέχρι τη μεταστέγασή του στη σημερινή της στέγη. Τα έργα της συλλογής της Πινακοθήκης ανήκουν στους μεγαλύτερους Νεοέλληνες, ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συγκεντρώθηκαν με αγορές και δωρεές από διάφορους συλλέκτες και καλλιτέχνες. Περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά.
Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 – 13:00 &18:00 – 21:00. Σαββατοκύριακα 10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00. Είσοδος Ελεύθερη
http://el-gr.facebook.com/PinakothikiIoanninon

• (13) Το Μουσείο Αργυροτεχνίας: βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδα του προμαχώνα καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν. Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης, η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε.
http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Argyrotexnias/to-mouseio.aspx/

Κλίμα


Τα Ιωάννινα έχουν [Μεσογειακό κλίμα] που μετριάζεται από το υψόμετρο. Το καλοκαίρι είναι θερμό και ξηρό ενώ ο χειμώνας είναι υγρός και ψυχρότερος από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Τα Ιωάννινα είναι η πιο βροχερή πόλη της Ελλάδας. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 42,4°C και η χαμηλότερη -13°C.

climate data

Πληθυσμός


Η εξέλιξη του πληθυσμού της πόλης των Ιωαννίνων έχει ως εξής:

Εξέλιξη πληθυσμού των Ιωαννίνων

εικόνα άρθρου
191316.804
192020.765
192820.485
194021.877
195132.315
196134.997
197140.130
198144.829
199162.346
200167.384
2011
Τηρώντας τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Απογραφή του 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο Απογραφής). Γενικότερα, η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα. Τα αναλυτικά προσωρινά στοιχεία για τον πληθυσμό στην Ήπειρο στο Νομό Ιωαννίνων και στα Ιωάννινα έχουν ως εξής:
  • Περιφέρεια Ηπείρου 336.650
  • Περ. ενότητα Ιωαννίνων 167.400
  • Δήμος Ιωαννιτών 111.740


Αποστάσεις από το Get House


  • 400 μ. από την παραλία της λίμνης, τον Mώλο
  • 4 χλμ. από το φημισμένο σπήλαιο Σταλακτιτών του Περάματος
  • 4 χλμ. από το Aεροδρόμιο Iωαννίνων
  • 20 χλμ. από το Μαντείο της Δωδώνης
  • 12 μόνο χλμ. από το μοναδικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Eλληνικής Iστορίας του Παύλου Βρέλλη
  • 200 m από τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (οδός Κοραή 1)


Ntokimanter για τα Γιάννενα

κλίκ στον διπλανό σύνδεσμο http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000008391&tsz=0&autostart=0

video Γιάννενα youtube









video Γιάννενα youtube




Μέτσοβο

  • Συντεταγμένες: 39°46′13″N 21°11′02″E
  • Πληροφορίες
  • Περιφέρεια Ήπειρος
  • Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, Ιωάννινα (πρωτεύουσα)
  • Δήμος Μετσόβου
  • Επίσημος πληθυσμός 2.503 (2011)
  • Υψόμετρο 1.160 m


εικόνα άρθρου

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοικους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Τοπικά προϊόντα


Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε και μετσοβέλας.¨Ενα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στις βιομηχανίες ξύλου και γάλακτος (γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα) καθώς και στις βιοτεχνίες ειδών λαϊκής τέχνης (υφαντά, ασημικά, ξυλόγλυπτα κ.α.). Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού με πιο γνωστό παρασκευαστή τον αμπελώνα του κατωΐου της οικογενείας των Αβέρωφ.

Οδική πρόσβαση


Η οδική πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα με υψηλή χιονόπτωση. Για το λόγο αυτό, αλλά και για να γίνει η πρόσβαση πιο προσιτή προς τη βόρεια Ελλάδα, το Μέτσοβο συνδέθηκε με την Εγνατία οδό, σύνδεση που ολοκληρώθηκε το 2009. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης αλλά και στη μεταφορά των προϊόντων που παράγει.

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος. Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες. Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια ( Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγορι, είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου).

εικόνα άρθρου

Η χαράδρα του Βίκου (ή αλλιώς φαράγγι του Βικου) είναι επίσης ένα αξιοθέατο που αξίζει όχι μόνο να δείτε αλλά και να περπατήσετε μιας και διασχίζεται από ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση. Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε πολλές. Κάποιες από αυτές είναι πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ, mountain bike.
Ο κόσμος κάτι παραπάνω από φιλόξενος και φιλικός. Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής που είναι υπέροχα. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής, και περάστε τα βράδια σας πίνοντας το ντόπιο τσίπουρο.

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα απο τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ. Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδένδρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.
Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από ΝΑ προς ΒΔ. Στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι το Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς, που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο.Μέσα στο φαράγγι επίσης βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.

Το πέτρωμα του Βίκου είναι κυρίως ασβεστολιθικό ενώ κατά τόπους εμφανίζονται στρώσεις φλύσχη. Εντυπωσιακοί είναι οι τεταρτογενείς σχηματισμοί με αλλούβια ποταμών, όπως στο Βοϊδομάτη και καλλούβια ασβεστόλιθων, που δημιουργήθηκαν από αποθέσεις παλιών παγετώνων.

εικόνα άρθρου

Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς το Μεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.
Ο καλύτερος τρόπος όμως για να απολαύσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει απο το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, η διαδρομή διαρκεί περίππου 6 ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς.

Άλμπουμ Φωτογραφιών

εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου